Reportáž Českého roshlasu ke stanici metra D Olbrachtova

Reportáž, kterou si můžete poslechnout na stánkách https://dabpraha.rozhlas.cz/praha-vykaci-az-tisice-stromu-na-trase-planovane-linky-metra-d-8144507 shrnuje stanoviska dotčených občanů, politiků a ochranářů.

Bohužel náměstek primátora mající na starosti dopravu Scheinherr nemluví pavdu, když tvrdí, že došlo k redukci kácení v rámci výstavby metra D na úseku Pankrác-Olbachtova.

Bavíme se o stanici metra Olbachtova, která má ležet pod ulicí Na Strži a parku před panelovým domem v ulici Kovařivcova. Na mapě je vyznačeno dotčené území, na fotografii pak stav před jarním rozpukem stromů.

 

Na obrázcích níže je požadované kácení v EIA (vliv stavby na životní prostředí) z roku 2012. Zeleně označené stromy a keře měly být zachovány.

A na dalším obrázku je vyznačeno kácení, o které bylo zažádáno v roce 2019. Prakticky všechno má být vykáceno.

 

Mnohem větší rozsah kácení, než bylo původně plánováno, který náměstek Scheinherr nepřiznal, je zapříčiněn nutností vybudovat zhruba 1m od zdi panelového domu opěrnou stěnu hlubokou 30m. Tato stěna nebyla uvedena ani v EIA z roku 2012, ani v Rozhodnutí o umístění stavby meta D z roku 2013. Zděšení stovek obyvatel panelového domu je naprosto pochopitelné.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *